Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Οταν θελεις κατι παρα πολυ,το συμπαν κανει τον Κινεζο

Προς θεου,δεν εχω κατι με τον Παολο Κοελο,και ας με συγχωρεσουν οι Κινεζοι που τους χρησιμοποιησα ως παρομοιωση στον τιτλο...δεν εχω τιποτα με τον συμπαθεστατο αυτο λαο-ουτε με τον Κοελο,αλλα βαρεθηκα να συστηνουν στον κοσμο βιβλια αυτοβοηθειας-αυτοβελτιωσης που δεν παρακινουν σε πραξη ,αλλα σε απραξια...Η φραση κλισε που ακουγεται απο παντου ειναι πως οταν θες κατι παρα πολυ,το συμπαν συνομωτει,για να γινει πραγματικοτητα.Εδω ειναι που χαλιεμαι και εκνευριζομαι ενιοτε. Πως μπορεις να δημιουργησεις κατι απο το μη ειναι? Πως μπορεις να καθισεις με τα χερια σταυρωμενα και να παρακαλας να πετυχεις μια προαγωγη,να ανεβει το γοητρο σου,να ταξιδεψεις σε ολο τον κοσμο,να γνωρισεις τον ερωτα της ζωης σου,να πετυχεις καθε σου στοχο?Ολα αυτα δεν θα ερθουν ουρανοκατεβατα επειδη ασπαστικες τη θεωρια των θετικιστων,οσες αυθυποβολες κι αν εκανες δεν θα δεις κανενα αποτελεσμα, γιατι οπως πολυ σοφα εχουν πει οι αρχαιοι ημων προγονοι<<Συν Αθηνα και χειρα κινει>>.Μηπως ολες αυτες οι σχολες που δηθεν διδασκουν τον θετικο τροπο σκεψης ,καλο θα ηταν να προσθεσουν, πως οταν θες κατι παρα πολυ ,κανε τα αδυνατα δυνατα ,να το πετυχεις.? Δουλεψε με πεισμα,υπομονη και επιμονη και ισως πετυχεις.Και να αποτυχεις σημασια δεν εχει ο προορισμος ,αλλα ο δρομος.Γιατι οπως λεει ο Καβαφης<<κι αν πτωχικη την βρεις η Ιθακη δεν σε γελασε. Ετσι σοφος που εγινες με τοσες γνωσεις,ηδη θα καταλαβες οι Ιθακες τι σημαινουν>>.

4 σχόλια:

  1. Ένα ρητό που κάπου είχα διαβάσει, κινέζικο νομίζω, έλεγε περίπου το εξής: "Η ευτυχία μοιάζει σαν μια πεταλούδα. Όσο την κυνηγάς απομακρύνεται. Αν καθήσεις ήσυχος για μια στιγμή θα ρθει κι αυτή και θα σταθεί στον ώμο σου".

    Δεν διαφωνώ με αυτά που γράφεις. Σίγουρα με την απραξία και την απάθεια δεν κερδίζεται η ζωή. Από την άλλη, όμως, συχνά το άγχος κι η ανυπομονησία να φτάσουμε τους στόχους μας και να πετύχουμε, και πάλι δεν βοηθούν.

    Κάποιες φορές μπορεί να χρειάζεται απλώς να εμπιστευτούμε τη ζωή και το δρόμο που η ίδια μας ανοίγει... ίσως να ξέρει καλύτερα.

    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διάβασα πρόσφατα το βιβλίο.Πιστεύω πως η φράση αυτή του Κοέλο στέκει κατά μια έννοια. Απλώς εννοεί και μπορεί να το καταλάβει κάποιος αν διαβάσει όλο το βιβλίο, πως όταν θες κάτι πολύ, όταν έχεις ένα όνειρο, είσαι σε θέση να το πραγματοποιήσεις και να πετύχεις αυτό που θες προσπαθώντας και δουλεύοντας σκληρά. Όχι απλώς να μένεις χωρίς να κάνεις τίποτα και να περιμένεις πότε θα σου έρθει αυτό που θες από μόνο του. Και βέβαια δεν μιλάμε για μικρά, καθημερινά πράγματα (πχ θέλω αύριο να βρέξει).Μιλάμε για όνειρα ζωής που αποκτούνται με προσπάθεια! Από την άλλη, αν τελικά δεν πετύχεις, κάθεσαι και αναρωτιέσαι τόσος κόπος πήγε χαμένος, άρα γιατί να κυνηγήσω κάτι που θέλω. Ακόμα δεν μπορώ να ξεχωρίσω ποιά από τις δύο απόψεις είναι βάσιμη, ίσως και οι 2 ίσως και καμία. Ας αφήσουμε τα πράγματα να κυλήσουν όπως πρέπει και λίγο εμείς, λίγο το σύμπαν, λίγο η τύχη...θα βοηθήσουν να βρούμε το καλύτερο για μας...Άλλωστε, κάθε εμπόδιο για καλό λένε...Θα το δείξει ο καιρός και ο χρόνος...στον ''Προσωπικό Μύθο'' του καθενός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΟΕΛΙΟ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΣ (ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ) ΕΙΤΕ ΕΓΩ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΑ ΠΛΗΡΩΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ. ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ: 1. ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΟΥΜΕ (ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ) 2. ΘΕΛΗΣΗ, ΜΕ ΟΛΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΨΥΧΗ, ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ, 3. ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ "ΚΑΤΙ" ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΞΕΛΙΧΘΟΥΝ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΠΟΘΗΤΟ. ΑΥΤΟ ΤΑ "ΚΑΤΙ" ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΓΕΜΙΖΕΙ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ. ΕΠΙΣΗΣ, ΑΥΤΟ ΤΟ "ΚΑΤΙ" ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ, ΣΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΜΑΣ ΕΙΤΕ ΣΤΟ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟ. ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΕΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ Η ΦΡΑΣΗ "ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑ ΚΙΝΕΙ" ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ, ΩΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΝΤΩΣ ΟΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΡΥΒΕΙ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΣΙΑ ΔΥΝΑΜΗ.ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΘΕΛΕΙ.ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ.ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΙΟΛΑΣ ΝΑ ΚΟΠΙΑΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΜΕΙΦΘΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ.ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΣΗΚΩΣΕΙ.ΚΙ ΑΝ ΑΚΟΜΑ ΔΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΓΟΝΑΤΑ ΤΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΑΤΩΣΕΙ,ΝΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΣΕΙ ΑΠΛΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ,ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΕΒΗΚΕ ΠΟΤΕ Η ΠΤΩΣΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή